30 Aralık 2011 Cuma

İnternet Güvenliği ve Web Tarayıcıları / İnternet Security and Web Browsers

             
 Yazının güncelini görmek için ev dekorasyonu sitemize geçiş yapabilirsiniz.
                İnternet artık hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından. Bugün neredeyse çoğu işimizi internet ve bilgisayar aracılığıyla yapıyoruz. İnternet ile kitap, gazete okuyoruz, programlarımızı yapıyoruz, sorularımızıa cevapları google amcadan öğreniyoruz ve önemlisi bankacılık işlerimizi internet üzerinden yapıyoruz. internette sadece bankacılık işlemleri değil sörf yaparken dahi internet güvenliği oldukça önemlidir. Forumlarda dolaşırken, video izlerken kişisel bilgilerimizin çalınmamasını isteriz ve antivirüslerle internet security programlarıyla güvenliğimizi destekleriz ancak internete ulaşmamıza aracı olan web tarayıcıları burada çok önemli bir faktördür. Bu konuda şöyle diyebiliriz ki flash yoğunluklu ve virüs dolu crack dağıtan ya da pornografik sitelerden kesinlikle kaçınılması gerekmektedir çünkü virüsün olmadığı bu anlamda bir site yoktur dolayısıyla bu tarz sitelere takılıyorsanız bilgisyarınız tam donanımlı olmalıdır ki yine de virüs bulaşacaktır. Bu yazımızda İnternet tarayıcıları hakkında bir analiz yapacağız.


             En Güvenli Tarayıcı

                Günümüz internet tarayıcıları hız konusunda incelendiğininde tartışmasız Chrome olmaktadır ancak yeterli özelliklerde bilgisayara sahipsek en popüler 5 tarayıcı da oldukça hızlıdır ki aralarında saniyelik hız farkları vardır. Güvenlik düzeyi karşılaştırıldığında ise tarayıcıların güncel olması oldukça önemlidir ki güncel tarayıcılar da hemen hemen  oldukça güvenlidir.
 
                Windows 7 işletim sistemi için İnternet Explorer 9 hem oldukça uyumlu hem de oldukça güvenlidir. Özellikle Phrisihing koruması, Active x denetim açma ve kapatma, aynı zamanda izlenme koruması ile bankacılık işlemlerinde güvenli bir şekilde kullanılabilir. Bu tarayıcıya security programı ilave edildiğinde ise çok daha korumalı durumda olacaktır. Apple'ın Safari sini inceleyecek olursak windows için hala yeterince stabil değil, programsal düzeyde uyumsuzluklar mevcut ve çok ram yiyor. 

                Opera tarayıcısı da son 11.60 sürümü ile donanımını yükseltmekle birlikte güvenlik çıtasını da üst noktalara taşıdı. Güvenlik açıdan Opera'nın en ciddi avantajı en az kullanılan taryıcılardan biri olması (popüler beşli içinde) çünkü hacker saldırıları daha çok Firefox ve Explorer tarayıcılarına odaklanıyopr çünkü hedef kitle daha çok bu tarayıcılar oluyor. Diğer tarayıcılara nazaran Opera da bir de Turbo özelliği mevcut ki bu özellikle hızı düşük ve sınırlı kotalı internet sahipleri için ilaç gibi bir özellik niteliğinde. Opera Turbo nun bir avantajı da sunucular Opera Software eleğinden geçiyor bir anlamda güvenlik sağlayan diğer bir etken de diyebiliriz. Opera da bir diğer güvenlik özelliği de İnternet Explorer da ki gibi Active x filtreleme'nin benzeri niteliğinde "flash gerektiğinde çalıştır" özelliği. Bu özellik Oprea Turbo devredeyken otomatik devreye giriyor ve flash dosylar izniniz olmadan çalışmıyor. Opera da diğer mükemmel özellikte reklam engelleyici, istemediğiniz reklamları eklenti kurmaya gerek kalmadan engelleme olanağı sunuyor. Opera da güvenlik harici akıcı kaydırma da anonim bir sörf imkanı kazandırıyor ve web de gezinmeyi zevkli hale geitiriyor. Opera iyi bir seçim olabilir.

              Chrome ise hızına her sürümde hız katıryor ancak güvenlik güncellemeleri de hzını kesmiyor. Ancak Chrome konusunda en çok kaygı Google'ın kişisel bilgileri reklam analizi amacı ile aldığı düşüncesindedir. Bu konuda bir yorum üretmiyoruz ancak Chrome'un sandbox özelliği güvenlik konusunda en ayırt edici özelliği.

              Firefox web tarayıcıları içinde en çok kullanılan ikinci tarayıcıydı ancak Chrome bu konumunu söktü aldı. Güvenilirlik anlamında ilk tercih olan Firefox bu gücünü eklentilerden alıyordu ancak şuan popüler beşli tarayıcıların hepsi eklenti desteğine sahip dolayısyla ayırt edici özelliği kaybolmuş durumda. Firefox 4.sürümden sonra kararlılık konusunda sıkıntılar yaşadı, donanım hızlandırma teknolojisi için İE 9 ile rekabeti pahalıya patladı ki bu tarayıcının stabilitesini olumsuz etkiledi. Firefox son 9.sürümü bu sorunu bayağı gidermiş durumda ve oldukça stabil ancak Chrome'a yetişmek artık bir hayal. Firefox son sürümüyle beraber güvenlik güncellemeleri de ekledi. En iyi özelliklerinden biri sitelerin izlemesini engellemesi ve dosya indirildiğinde yüklü security programıyla uyumlu olarak virüs taraması yapması. Gizli mod ise hemen hemen bütün tarayıcılarda mevcut.

              Sonuç olarak popüler beşli tarayıcılar güncel sürümleriyle ele alındığında güvenlik olarak bütün kullanıcıları tatmin edebilir düzeyde. Bunlardan bir seçim yapmak istiyorsanız ve sizin için hız önemli ise Chrome, stabilite önemli ise windows için İnternet Explorer 9, kaliteli bir sörf için Opera ve sadelik için Firefox tercih edilebilir.

   

Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...