Yazının güncelini görmek için ev dekorasyonu sitemize geçiş yapabilirsiniz.
Mobilya almaya karar verdiğimiz zaman araştırma aşamasında karşılaştığımız kulaktan dolma bilgilerle yoğrulan bir sürüncemedir, mobilya da sunta ile mdf arasındaki fark. Şimdi bu sorunun sürüncemeden çıkıp daha tutarlı bir bilgiye ulaşması adına bir çalışma yapalım.
-->
Mobilya almaya karar verdiğimiz zaman araştırma aşamasında karşılaştığımız kulaktan dolma bilgilerle yoğrulan bir sürüncemedir, mobilya da sunta ile mdf arasındaki fark. Şimdi bu sorunun sürüncemeden çıkıp daha tutarlı bir bilgiye ulaşması adına bir çalışma yapalım.
Günümüz teknolojisi her geçen gün daha da ilerlerken mobilya sektörü de bu değişimin nimetlerinden yararlanıyor. Daha önceki zaman dilimlerinde şuan için eskitme mobilya diye tabir ettiğimiz mobilyalar ham mdf ve ham sunta üzerine kaplama ya da boyama sistemi ile imal ediliyordu. Bugün kullanılan bağlantı sistemleri yerine daha farklı yöntemler yani tutkal yapıştırma, geçme ve çivi ile çakma yöntemleriyle parçalar bir araya getirildikten sonra kapak ya da kenar ksısımlara el işçiliği ile verilen şekillerle son buluyor ve üretim aşaması tamamlanmış oluyordu. Dolayısıyla ham mdf dayanıklı iken ham sunta ile yapılan mobilyalar ufak bir rutubette mukavemetini yitirmesinden dolayı daha dayanıksız olarak görülmektedir. Mutfak gibi rutubetin yoğun olduğu mekanlarda marangozlar mobilyaları tabi ki mdf ile yapma tercihini kulalnırlar. Sunta eskitme mobilyalar ise rutubetli bir evde şişmeye maruz kalır, yapıştırmaları atar ve bağlantıları kendiliğinden sökülmeye başlar ve mobilya dan artık gıcırtıları duymaya başlarsınız. Rutubet ve nemin olmadığı yalıtımlı evlerde sunta eskitme mobilyanın kullanıldığını varsaymış olsak yanlış kullanıldığında kapaklar vurulduğunda, mobilya yı ittirerek sürüyerek yerini değiştirdiğimizde bu sefer de çatlamalrla karşılaşabiliriz.
Eskitme Mobilyaya bir örnek; Önceden buşekilde eskitme duvar vitrinleri evlerimizin vazgeçilmezlerindendi.
Sunta ve MDF mobilya ile Suntalam ve MDF lam mobilya arasındaki farklar.
Teknolojini gelişmesi ile birlikte maliyetlerin düşürülmesi ve daha fazla kazanç sağlamak adına bulunan yeni ürün ve sistemlerle eskitme mobilyalar yerini modern mobilyalara, modern mobilyalar da modüler mobilyalara ve en nihayetinde neoklasik dediğimiz avangart(avangarde) yeni klasik mobilyara bırakmıştır.
Eskitme mobilyalar ham sunta ya da mdf üzerine ince kaplama ile ya da boyama ile mobilya üretiliyordu. Yeniteknolojilerle daha dayanıklı ve seri üretilmesi kolay olan suntalam ve mdflam malzemeleri ile mobilyalar evrim geçirmiş oldu. Üretimde kullanılan teknolojik CNC makinaları ile suntalam ve mdflam tabakaları şekilden şekile girebilir oldu, sonuçta daha estetik, daha göze hoş gelen ve daha dayanıklı mobilyalar vitrinlerde yer bulmaya başladı.Bildiğimiz gibi sunta ince talaş parçacıkları iken mdf toz halinde bir yapıya sahiptir ve daha yoğundur dolayısıyla daha dayanıklı bir yapıdadır ancak lam kaplama parçacık talaşın suntanın üzerine koruyu tabaka şeklinde konumlaşarak mukavemetini arttırmıştır. Suntalam ana düzeyde lam tabaka kaplıyken kenar ksıımları pvc bantla özel makinelerle yüksek sıcaklık değerlerinde yapıştırılark üretilmekte ve mobilya toplanmaktadır, bu yeni sistemle birlikte mobilya rutubete daha dayanıklı ve yeni bağlantı sistemleriyle daha mukavemetli bir hal almışlardır.
Modern malzeme ve bağlantı sistemi ile üretilmiş suntalam mobilyaya bir örnek.
Bir SuntaLam üretim fabrikasından suntalamin üretiliş videosu.
Günümüz teknolojisinde üretilen suntalam mobilyalar daha mukavemetlidirler ve mdflam ya da mdf mobilyalara göre daha uygun fiyata sahiptirler. Mdf malzeme ile üretilen mobilyalar ahşap kaplama ve mdf üzerine lake boyama tekniğiyle daha estetik ve prestijli aynı zamanda dayanıklı bir hal almışlardı. Mdf kaplama ve lake mobilyalar görünüş açısından mükemmel durmalarının yanısıra oldukça dayanıklıdırlar. Suntalam mobilyalar da ham sunta ile üretilen mobilyalara göre daha dayanıklı ve daha zariftirler ayrıca mdf mobilyalara göre daha uygun fiyatlara alınabilirler.
Şu hususa dikkat edilmesi gerekir; Mobilya alırken kullanılan suntalam ve mdflam ın E1 KALİTE STANDARTLARINDA olması gerekir. E1 kalite standardı üetilen malzemenin talaş ve talaş parçalarının bir arada tutunmasına yarayan yapıştırıcıcnın insan sağlığını kötü yönde etki edecek bir malzeme olmaması gerekir ayrıca ANTİKANSOROJEN olması gerekir. Mobilya alım sırasında bunu muhakkak sorunuz zaten kendine güvenen mobilya mağazaları ve firmalar bunu müşterilerine anlatatrak satışlarını uygulayacaklardı. Peki bunu müşteriler anlayabilirler mi?. Tabiki da anlayamayız çünkü üretim aşamasını an be an takip edemiyoruz bunun için satın alacağımız mobilyacıya güvenmemiz şarttır. Kaliteli bir mobilya ortalama fiyatları bellidir ancak ortalamaya göre afaki bir fark varsa burada ilk önce sorgulanması gereken malzemenin kalınlığıdır ki ara geçme ve raflarda 18mm yan dikme lerde 22mm kalınlık en ideali ve mukavemetli olanıdır. Bu standartlarda bir mobilya ortalama 2.500.00 TL ve yukarısında dır. Ortalama fiyatlar da mobilya da kullanılan iç aksam, rafların sıklığı ve çekmecelerde kullanılan sistemlere göre değişmektedir.
Sonuç Olarak.
Mobilya almak için araştırma içindeyseniz ve kulaktan dolma sunta alma mdf al diyenler oluyor ve aklınız karışıksa bir mobilyanın içinden gelen biri olarak bu bilgilerin çok tutarlı olmadığını söylemek istiyorum. Yeni sistemde E1 standartlarında suntalam mobilya yerinden oynatılmadığı sürece, bilinçli kurulup söküldüğü sürece ve aşırı rutubette bulunmadığı sürece oldukça dayanıkldır ancak suntalam masa üzerine su dökülür ya da masa ıslanır kurutulmazsa uzun zaman sonra pvc kısmından mobilyanın şiştiğini görürsünüz tabi mdflam mobilyanında daha uzun zaman sonra şiştiğini görürsünüz çünkü mobilya suyu sevmez. :) Umarım bu bilgiler mobilya almanızda kafa karışıklığınızı bir nebze olsun giderir, hayırlı günler dilerim.
1 yorum:
Konuyla ilgili bir ekleme yapayım:
Karbon ayak izi açısından suntalam, MDF' ye oranla daha çevrecidir.
Karbon ayak izi kısaca, 1 birim (ör:kg) hammaddenin üretimi sırasında atmosfere salınan karbondioksitin miktarıdır (ölçülen hammadde kg ise, salınan CO2'nin kg biriminde miktarıdır).
Aşağıdaki veriler suntalam ve MDF'nin 1 kilogramı için salınan CO2 miktarını temsil eder.
1kg MDF üretimi için salınan CO2: 0,62kg
1kg Suntalam üretimi için salınan CO2: 0,44kg
kıyaslama açısından iki veri daha:
1kg doğal kurutulmuş ve kesilmiş saf ağaç üretimi için salınan CO2: 0,03kg
(MDF'nin 20'de biri)
1kg işlenmiş alüminyum profil üretimi için salınan CO2: 9,38kg
Yorum Gönder